Fonduebrood

 

Fonduebrood

 

Een indrukwekkend, ringvormig brood gevuld met Zwitserse kaas. Warm serveren aan een groep hongerige gasten!

 

 

 

1 eetlepel suiker 

2 theelepels zout 

1 eetlepel actief bakkersgist 

500 gr witte bloem

100 gr boter 

250 ml melk 

2 eieren 

450 gr gruyère, geraspt 

450 gr emmentaler, geraspt

het wit van 1 ei, geklopt

 

Ter garnering: 2 eetlepels geblancheerde amandelen

 

 

 

Melk en boter op een lage vlam heel heet laten worden.

 

In een grote kom suiker, zout, gist en 125 gr bloem vermengen. De hete melk erbij schenken en met een elektrische mixer op medium snelheid 2 minuten mixen. Nogmaals 125 gr bloem toevoegen en wederom 2 minuten mixen. Met een houten lepel de resterende bloem erdoor roeren tot een zacht deeg vormt.

 

Het deeg op een licht bebloemd oppervlak ong. 10 minuten kneden. Zo nodig meer bloem toevoegen. Het deeg afdekken en 15 minuten laten rusten.

 

Intussen geraspte kaas met 1 ei en 1 eierdooier vermengen.

 

Op een licht bebloemd oppervlak met een bebloemde deegroller het deeg uitrollen tot een rechthoek van 60x15 cm. Het kaasmengsel in lengterichting in een lange reep over het deeg verdelen. Het deeg over de kaas vouwen. Zorg dat er een rand van 2 cm uitsteekt en druk deze dicht zodat het brood gesloten is. Leg het deeg met de naad naar beneden in een ronde, ingevette cakevorm van 23 cm, waarbij de uiteinden elkaar een beetje overlappen. Druk deze samen. Afdekken met een schone theedoek en 10 minuten laten staan. Intussen de oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.

 

Het brood insmeren met geklopt eiwit en eventueel garneren met hele amandelen of amandelschaafsel. 1 uur in de voorverwarmde oven bakken tot het brood hol klinkt als u er tegen tikt. Direct uit de bakvorm halen en 15 minuten laten afkoelen alvorens in partjes te snijden.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb