Babka gevuld met chocolade

 

Babka gevuld met chocolade

 

Van alle zoete broden die ik heb gebakken, vinden mijn vrienden deze het lekkerst. Het is een zacht brood en de chocolade smelt gewoon in je mond.

 

Babka deeg:

 

175ml melk

 

50 gr boter

 

250g tarwemeel (broodmeel)

 

250 gr bloem

 

2 theelepels droog bakkersgist

 

4 el basterdsuiker

 

4 el water

 

1 ei

 

3/4 tl zout

 


Chocoladevulling:

 

 

125 g pure chocolade, fijngehakt

1 1/2 tl gemalen kaneel

5 el basterdsuiker

50g boter, koud


Topping:

 

4 el poedersuiker

4 el bloem

50g boter, koud
1 ei losgeklopt met 1 eetlepel water (optioneel)

 

Verwarm de melk en smelt 50g boter in een glazen of aardewerken kom in de magnetron gedurende 30 seconden, of in een pannetje op het vuur. Meng de tarwebloem, 250 gram bloem, gist en 4 eetlepels suiker. Voeg het water, het melk-boter mengsel, het ei en het zout toe aan de droge ingrediënten en meng goed.

 

Gebruik de deeghaken van de mixer op lage snelheid of kneed het deeg met de hand tot een glad en elastisch geheel, in ongeveer 15 minuten. Als het deeg te nat is, voeg dan meer meel toe, ongeveer 2 eetlepels per keer (tot 8 eetlepels) om een werkbaar deeg te krijgen; te veel meel kan het deeg te droog maken. Bedek het deeg met een vochtige doek en laat rijzen tot het in omvang is verdubbeld, in ongeveer 1 tot 1 1/2 uur.

Maak de chocoladevulling en de topping, terwijl het deeg aan het rijzen is. Voor de vulling: meng de fijngehakte chocolade, kaneel en 5 eetlepels suiker. Wrijf 50 g koude boter erdoorheen. Om de topping te maken: meng de poedersuiker met 4 eetlepels bloem; wrijf er 50g koude boter door, tot grove kruimels.

Als het deeg in volume is verdubbeld, druk het deeg dan in en snijd het in twee gelijke stukken. Vorm van ieder stuk losjes een bal. Bedek het deeg met een vochtige doek en laat het 10 minuten rusten.

Rol 1 portie op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 35x10cm. Bestrooi met de helft van de chocolade vulling, rol op tot een lange stam en druk de naad dicht. Bevestig de uiteinden aan elkaar om een cirkel te vormen en leg de ring, met de naad naar beneden, op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met het tweede stuk van het deeg. Snijd met een gekarteld mes of een schaar inkepingen op elke 2.5cm afstand in de ringen. Bedek de ringen met een vochtige theedoek en laat het rijzen tot het is verdubbeld in omvang, in ongeveer 30 minuten.

Verwarm een oven voor op 180 graden C / gasstand 4.

 

Bestrijk de broden met het ei, indien gewenst. Bestrooi met de topping. Bak de broden in ongeveer 25 minuten, onder af en toe draaien van de bakplaten, goudbruin.

Maak jouw eigen website met JouwWeb