Iers volkorenbrood

Iers volkorenbrood

Een recept voor Iers volkorenbrood. Lekker met een kop tomaten- of linzensoep, of met boter en kaas of marmelade. Het is echt heel eenvoudig te maken en komt elke keer van pas! Ik hoop dat u het ook lekker vindt!

 

140 gr broodmeel

350 gr volkorenmeel

1 1/4 theelepel zout

1 1/4 theelepel baksoda

2 theelepels kristalsuiker (eventueel)

60 gr boter

450 ml karnemelk

4 el plantaardige olie

 

 

 

De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6.

Een bakplaat of bakvorm van 23x12 cm licht met bloem bestrooien.

Broodmeel, volkorenmeel, zout, baksoda en 2 theelepels suiker in een kom zeven.

De boter erdoor wrijven.

Een kuiltje in het midden maken en hierin olie en karnemelk schenken.

Met een spatel roeren tot de droge ingrediënten volledig vochtig zijn.

Het deeg op een licht bebloemd oppervlak leggen en maximaal 1 minuut licht kneden.

Het deeg in vorm kneden en op de bakplaat of in de bakvorm leggen.

Met de vinger een kruis over de bovenkant trekken en de bovenkant insmeren met melk of karnemelk.

30 minuten in de voorverwarmde oven bakken.

Het vuur verlagen naar 180°C/gasstand 4, de bakvorm omdraaien en nogmaals 30 minuten bakken.

Laat het brood op een rooster afkoelen alvorens het te snijden.