Kikkererwtenbrood (Glutenvrij)

Een hartig kikkererwtenbroodje
325 gr. kikkererwtenmeel
125 gr. aardappelpureepoeder
385 ml water
20 gr. Johannesbroodpitmeel
1 tl. bakingsoda
1 tl. bakmeel
1 1/2 tl. zout
1 el. suiker
1 el. zonnebloemolie
7 gr. droge gist
In de machine alleen het deeg bereiden op stand pizza. In de machine nog ca. 1 uur laten rijzen. Dan nogmaals 5 minuten kneden op pizzastand. Nog 1 uur laten rijzen. Dan uit de vorm halen en op bakblik nog iets kneden. In vorm brengen en insmeren met (zonnebloem)olie. Nog 1 á 11/2 uur laten rijzen onder een theedoek. Dan in 40 minuten bakken in een (niet voorverwarmde) 180 graden oven, hetelucht 160 graden.
Blijf tijdens het kneden van het deeg in de buurt. Kijk regelmatig of het goed gaat, omdat deze ingrediënten helaas minder makkelijk kneden als regulier meel. (Dan met een flexibel spateltje de ingrediënten dooreenroeren.) Het resultaat zal ook nooit zo mooi worden als hoog gerezen brood, door het ontbreken van gluten. De bakingsoda en het bakmeel zorgen voor lucht in de substantie. Het heeft iets weg van de structuur van cake. Echter, voor mensen met een glutenallergie kan dit een HEEL smakelijk alternatief zijn.